esmaspäev, 13. september 2010

METSAS KÄIK

 Tere.

Näitan nüüd valminud nõelapatja. Suured tänud Buffinile õpetuse eest.

Mulle meeldib see nii väga, et lähemal ajal üritan veel mitu tükki valmis teha. Ma mõtlen seda kübara kuju, mitte enda tehtut.

                              

                        

Nii siis retseptidest.
Ütlen kohe ära,et kui seeni vähe ja riskida ei julge,siis jäta ära,või tee prooviks mõni purk.
Asi on selles,et linnas oli mul soe,kuid kuiv kelder.Ja need seened seisid suurepäraselt,kuid siin maal pole veel proovinud.Kelder siin küll külm,kuid meeletult niiske.Kaaned roostetavad mõne aastaga läbi.
Näiteks mu lemmik kurgisalat,seisis linna keldris fantast hästi.Siin olen mõne aasta proovinud,kuid kaaned lendavad pealt,või ikka pole avades see.
Teate küll seda kurgisalatit.
Pestud kuivatatud kurgid lõikad koos koorega kuubikuteks.
Lisad veidi äädikat,soola,suhkrut ja hakitud tilli.Segad.Ja iga kord kui kausist möödud, segad jälle.
Hoiad järgmise päevani.Siis paned kuumutatud purkidesse ja suled plekkkaanega.Kuid salatit ennast, ei kuumuta.Talve jooksul muudab veidi värvi,kuid maitse on värske ja meeldiv.

              
SEENTEGA on nii.
Kupatad ja loputad külma veega.Siis panen teist korda kuppama,kuid lisan kupatusveele soola.Suurele potile kamaluga,pisikesele mõne teelusika täie.
Taas loputan külma veega ja jätan nõrguma.
Selle aja jooksul pesen ja panen purgid ahju 100 `juurde.Keedan valmis soolvee.Sellise ülesoolatud supi sarnase.Viskan seened sinna ja lasen korra keema tõusta.
Siis täidan purgid seentega ja valan veega üle ning sulgen plekkkaanega.
Laiskus on selles,et ma ei viitsi vajutust ja soolakihti talvel kasutada.Purgis paras kogus.
Need valan talvel sõelale.Loputan külma vee alt läbi ja jätan nõrguma.
Neid pole vaja kupatada ega keeta.Nii parajad soola poolest.Pane ainult pannile või teen salatit.
Kui see talv proovin,siis ehk on meeles ka kirjutada,kuidas siinses keldris seisid.Ma tõesti praegu ei tea.
     


Ja kui juba kribimiseks läks,siis veel üks kevadine retsept,kus vajalikud plekkkaaned ja liitrised purgid.

Pese ja kuivata rabarberi varred.Koori ning lõigu tükkideks.Suru need kõvasti purki ja sulge kaanega.Kasuta alati neid esimesi värskeid,mitte juba puituma hakkavaid rabarbrivarsi.
Talve jooksul vajuvad tükid kenasti pehmeks ja kogus kahaneb poole võrra.See eest on nad kenasti oma mahlaga kaetud.
Avad purgi ja laotad kohe koogile või teed kisselli,magustoitu.
Ja maitse on tõesti selline nagu oleksid nad just aiast toodud.
Pole vaja suhkrulahust keeta ega midagi muud.Miinus tõesti ainult see,et kogus kahaneb poole võrra.

Keda huvitab,eks see siis lugegu.
Kui viitsin mingi aeg oma kaustikuid sobrama jälle hakata,siis kirjutan teile oma veneaegse Napolioni koogi retsepti.
See mul juba paarkümmend aastat tagasi endal kokku kombineeritud.Ikka selliselt,et oleks rammus ja tõeline kaloripomm.Olen seda küll juba igal pool jaganud,kuid võib olla huvitab ka siin kedagi selline rammus suutäis.
Rammusast asjast rääkimine küll tänapäeval suisa patt,kuid mu paps ütles ikka,kui ei raatsi midagi head sisse panna, ära teegi.

Ja kui kedagi peaks huvitame need KÖÖGINURGA kartulikoogi retseptid,siis andke teada.
Püüan ka need siia klõppsida.Need õnneks lühikesed.Ja kartult on tõesti vaja vaid natuke riivida.
Kõike head.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar